Cele kuha

Cele kuha

Hrana za možgane

Hrana za možgane

Hrana, ki vpliva na koncentracijo, spomin in učenje.

 

Urejena prehrana vpliva na boljše počutje in vsesplošno zdravje, posledično pomeni to tudi manj izostankov zaradi bolezni. Študije se pokazale tudi, da se bolj kvalitetna, uravnotežena dieta povezuje z boljšimi uspehi na testih. Številne študije kažejo, da lahko prehranski status šolskih otrok direktno vpliva na njihovo miselno kapaciteto. Na primer pomanjkanje železa lahko negativno vpliva na razumevanje in pridobivanje znanja. Tudi pomanjkanje vitaminov in mineralov, še posebej tiamina, vitamina E, vitamina B, joda in cinka vpliva na slabšo koncentracijo posameznikov. Obstajajo tudi študije, ki kažejo, da izboljšanje vnosa hranil vpliva na sposobnost zaznavanje in raven inteligence pri šolskih otrocih.

 

Predstavljamo vam ideje za kosila:

• Tortilje z zelenjavo, piščancem in salso z bučnimi semeni: piščančji trakci, koruzne tortilje, zelenjava (čebula, paprika, paradižnik), salsa omaka: koriander, kurkuma, bučna semena, limetin sok, sol.

 

• Pečen losos s sladkim krompirjem: sladki krompir, losos, limona, česen, rožmarin.

 

• Solatni krožnik s tuno, rdečo peso in kvinojo: rdeča pesa, kvinoja, meta, tunina v lastnem soku, koruza, olivno olje, balzamični kis.

 

• Narastek s cvetačo in testeninami: cvetača, polnozrnate testenine, parmezan, gorčica, drobtine, začimbe (peteršilj, sol).

 

• Omleta z grahom in zelenjavo: jajca, grah, paprika (rdeča in zelena), olje, mleti česen, sol *slike so simbolične.

*Fotografije so simbolične. 

 

Tedenski jedilnik je pripravila Zala Mlinšek iz Zala's Nutritips

https://www.zalasnutritips.com

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.