Spletni klepet: dr. Maša Jazbec, vodja DDTlab-a

Spletni klepet: dr. Maša Jazbec, vodja DDTlab-a

Že od samega začetka, v javnem zavodu Tehnopark Celje, sodelujemo z ekipo RUK in DDTlab iz Trbovelj. RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. DDtlab pa je eden izmed treh laboratorijev znotraj mreže RUK. V laboratoriju ustvarjajo na področju povezovanja umetnosti, znanosti in novih tehnologij. Ponosni smo na vse projekte, ki jih izvajata naša partnerja. 

V Tehnoparku Celje, smo v avgustu in septembru skupaj izvedli interaktivno delavnico BCI, s katero so udeleženci spoznavali človeške možgane. Delavnica je bila primerna za vse generacije, saj se program prilagodi glede na starost udeležencev. Mentorica jim je predstavila Brain Computer Interface (BCI) – vmesnik med možgani in strojem/računalnikom, na zanimiv in interaktiven način (z lastnimi možgani so lahko pisali, risali, premikali kroglico…). Izvedli smo tudi delavnico VR ter prikazali praktično uporabo računalniške aplikacije CoSpaces Edu. Ustvarjali smo 3D kreacije, nato pa v virtualnih očalih (Oculus Go) potopljeno raziskovali svoje ustvarjalne svetove. 

V bližnji prihodnosti načrtujemo nove skupne projekte, ki bodo obogatili raznovrstnost ponub delavnic, predstavitev in predavanj v okolici. V Tehnoparku Celje, bomo tudi gostili festival Speculum Artium, ki je novomedijska kultura, ki se je prvič odvil leta 2008 pod vodstvom Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, od leta 2009 naprej pa v Delavskem domu Trbovlje, ki je v celoti prevzel tudi njegovo organizacijo in kuratorstvo. Festival vpeljuje novomedijske in intermedijske vsebine na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni ter jih spaja z izobraževanjem in gospodarstvom. Prav sinergija področji, kot so izobraževanje, gospodarstvo, znanost in tehnologija je vodilo vsakoletnih ustvarjalcev festivala. Iz novomedijske paradigme, je v okviru projekta RUK (Mreža centrov raziskovalne umetnosti in kulture) nastal leta 2019 tudi laboratorij DDTlab z vizijo raziskovanja na področju novomedijske tehnologije, znanosti in gospodarstva.

Več o projektih - dr. Maša Jazbec:

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.