Prvi komercialni robot podjetja Boston Dynamics

Spot je bil prvi komercialni robot podjetja Boston Dynamics, prelomen pri ustvarjanju večnamenskega avtonomnega robota, ki je kmalu postal eden najbolj priljubljenih četveronožnih robotov.

Robotika je združeno delo znanosti, inženirstva, umetnosti in tehnologije, katerega rezultat so naprave/stroji, imenovane roboti, ki posnemajo ali nadomeščajo človeško ali živalsko vedenje. Roboti kot so R2-D2, Gundam in WALL-E že dolgo navdušujejo popularno kulturo. Roboti razvijajo mehanske in intelektualne spretnosti, ki ne izključujejo možnosti, da bo v prihodnosti nastal stroj, podoben R2-D2.

Področje robotike se hitro razvija in napreduje v novo obdobje, v katerem roboti ne bodo več omejeni na proizvodne hale, ampak bodo del našega vsakdanjega življenja. Zelo odmevne demonstracije robotskih tehnologij, kot je robot Spot, prikazujejo sliko prihodnosti, v kateri bodo roboti krožili tudi v naših okoljih.

V Tehnoparku Celje bomo imeli edinstveno priložnost v živo doživeti zmogljivosti aktualnega robota Spota. Robot Spot je kompleksen in spretno zasnovan robot. Demonstriral nam ga bo raziskovalec in razvijalec robotskih aplikacij Amir Bastan iz laboratorija za Kreativno Robotiko Univerze v Linzu (Avstrija). Interakcija z ljudmi, integracija gibanja s kamerami in način, na katerega se Spot lahko nauči terena in se premika okoli ovir, so bile še pred kratkim stvar znanstvenofantastičnih filmov. Danes pa je tu med nami. Na ogled in na obisku tudi v Sloveniji, v Tehnoparku Celje. Robot Spot.

dr. Maša Jazbec

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.