Gradnja prihodnosti in novi evropski Bauhaus

Pandemija covida-19 je razkrila pomanjkljivosti sodobne družbe ter potrošniškega sistema, v katerega je večina prebivalcev sveta vpeta s slehernim korakom svojega življenja.

Energetska in podnebna kriza ter labilnost cen gradbenih materialov, hrane ter energentov sedaj z negativno noto spodbujata svet k spremembam in trajnostni usmerjenosti bivanja.

Walter Gropius je leta 1919 ustanovil šolo Bauhaus, ki je bila med drugim znana kot zibelka modernističnega oblikovanja. S svojo vizijo o drugačnem povojnem svetu je načrtoval vseživljenjski projekt.

Zgradba šole Bauhaus je utelešala glavne ideje gibanja, ki so kljubovale času, v katerem je obstajala. Prostorska ureditev šole je sledila načelu »vse pod eno streho« - spalnice, jedilnice, predavalnice, delavnice in gledališče so razmejevale le stene. Prostori so bili estetski in še pomembneje ... funkcionalni. Duhove pa ni burila le zgradba, temveč tudi sam način poučevanja in izmenjava znanja – dvosmerni učni proces med učitelji in učenci, kjer lahko tudi učenec postane mojster.

Učenci so v prepletu različnih predmetov (umetnost, oblikovanje, arhitektura, glasba, razumevanje masovne proizvodnje …) in ročne obrti izdelovali minimalistično a učinkovito pohištvo (opremili so lastno šolo), s tem pa v praksi spoznavali omejitve uporabljenih materialov in njihovo optimalno namembnost, kjer s končnim produktom izboljšamo življenje. V šoli, ki je deloval kot eksperimentalni laboratorij, je bilo samozavedanje pomemben del učnega procesa, saj ta spodbuja kreativnost in ustvarjalnost. Šola je bila pogostokrat označena za kontroverzno, zato se je po 14 letih Gropiusov projekt končal, Gropious pa je s svojimi somišljeniki ideje Bauhausa širil po Evropi in Ameriki.

Evropska komisija je v letu 2021 sprejela pobudo Novi evropski Bauhaus, ki bi »oblikovala nov način življenja na stičišču umetnosti, kulture, socialne vključenosti, znanosti in tehnologije«. Pobudo, zasnovano po takrat kontroverzni, sedaj 103 leta stari ideji gibanja Bauhaus.

Novi evropski Bauhaus stremi k uresničevanju zelenega dogovora in apelira k oblikovanju trajnostnega in vključujočega okolja, ki gradi ekološko naravnano vez med naravo in družbo. Glavni cilj pobude je korenito zmanjševanje škodljivih izpustov v naravo, ki so stalnica različnih močnih gospodarskih sektorjev, natančneje gradbeniške in tekstilne industrije ter zmožnost zagotavljanja dostopa do dobrin. Novi evropski Bauhaus temelji na treh med seboj povezanih vrednotah:

- trajnost: gradnja in prenova v duhu krožnosti, ogljične nevtralnosti, ničelnega onesnaževanja in vzdrževanja biotske raznovrstnosti,
- estetika: kakovost izkustva in sloga, ki presega funkcionalnost,
- vključevanje: cenjenje raznolikosti in zagotavljanje dostopnosti in cenovne ugodnosti.

(Vir: Outsider in Evropska komisija)

Predavanje Gradnja brez odpadkov in predstavitev gibanja Novi evropski Bauhaus

Zaradi podnebne in energetske krize je samooskrba z energijo, vodo in hrano ključna. Gradbena industrija predstavlja enega izmed največjih virov toplogrednih plinov (40 %). Na predavanju bo predstavljen primer prenove 150 let stare hiše v Žalcu, ki sledi načelom koncepta zero waste. Samooskrbni bivalni objekt temelji na zmanjševanju odpadkov med gradnjo in na ponovni uporabi materialov po končani življenjski dobi. Predstavljen bo princip oskrbe zero waste hiše s sončno energijo, ogrevanja in hlajenja s toplotno črpalko zemlja-voda, sistem rekuperacije zraka, rastlinjak z akvaponičnim sistemom in sistem zbiranja deževnice za uporabo v gospodinjstvu. Tovrstna gradnja sledi smernicam krožnega gospodarstva, ki je strateška usmeritev v EU in sovpada z EU programom renovation wave. Predavatelj bo predstavil primer svoje dobre prakse osvojitve prvega mesta na evropskem razpisu New European Bauhaus 2021 v kategoriji stavbe obnovljene v duhu krožnosti.

Interaktivno predavanje s prezentacijo dobrih praks zero waste gradnje bo izvedel g. Andrej Fideršek, soustanovitelj civilne iniciative Zero waste Žalec in dobitnik nagrade Novega evropskega Bauhausa.

Udeleženci bodo imeli možnost iz prve roke pridobiti informacije o možnostih zaposlitve v trajnostnih poklicih prihodnosti kot priložnosti za načrtovanje in razvoj poklicne kariere na področju krožnega gospodarstva.

Ciljna skupina
- učenci 8. in 9. razreda OŠ
- dijaki
- študentje
- zainteresirana javnost

Termin
četrtek, 17. 11. 2022, od 17:00 do 18:30

V času predavanja organiziramo varstvo otrok udeležencev (9 EUR / otroka). Poleg prijave na delavnico (izpolnite spodnji obrazec) nam za varstvo otrok pišite na e-mail naslov infotehnopark@celje.si.

:

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.