Cele kuha

Cele kuha

Kmetija Krajnc

V osrčju Spodnje Savinjske doline, v kmečki vasici Gotovlje, se nahaja Kmetija Krajnc.

Nejc Krajnc, mlad kmetovalec, je spregovoril o domači kmetiji, pridelavi zelenjave in o kmetijstvu samem.

INTERVJU

1. Kako dolgo že tukaj stoji kmetija Krajnc?

Kmetija tukaj stoji že dolgo časa, na njej živimo že 4 generacije. Skozi zgodovino naših prednikov je na kmetiji osrednjo dejavnost predstavljala živinoreja in poljedelstvo. Kmalu se je samozadostna kmetija preoblikovala v oskrbovalno enoto za podporo večjim kmetijam. Leta 1975 sta se stara starša podala v dejavnost pridelave hmelja in solate za okoliške tovarne, kot je na primer Tovarna nogavic Polzela, ter v rejo živine za lastne potrebe. Kmetija je v zadnjem obdobju delovala kot samozadostna enota vse do leta 2020. Nato smo se ponovno odločili, da se vrnemo na trg s ponudbo svežih in pridelanih zelenjavnih izdelkov.

 

2. Kaj vse pridelujete oziroma gojite danes?

Naš slogan se glasi »Ker vem, kaj jem « in predstavlja naše domače izdelke ter kvalitetno svežo zelenjavo. Gojimo papriko, jajčevce, solato, por, paradižnik, česen, čebulo, kumarice, buče in ostalo sezonsko zelenjavo.

 

3. Kaj pa vaši končni proizvodi oziroma dodatni produkti?

Teh imamo kar nekaj, saj res uživamo v kuhinji (smeh)! Naš najbolj znan je vsekakor zelenjavni namaz Melancanček, prileže se ob različnih gurmanskih priložnostih. Potem pripravljamo še zelenjavni namaz Porček, Pratfan papriko, ki spominja na znano lutenico. Naš česen vlagamo za ozimnico v kisu ali pa v olje. Česen v olju je prava eksplozija okusa, je odličen dodatek tudi samo za kakšen sendvič. Pripravljamo tudi Zmešanko, to je naša domača vegeta. Za zimo pa pri nas dobite tudi vloženo rdečo peso in kumarice.

 

4. Orodje, ki ga sodobni kmetovalec mora imeti?

Mobilni telefon (smeh)! Zato, da lahko pogledamo vremensko napoved, pregledamo emaile za naročila, imamo opomnike, shranimo recepte in da lahko koga pokličemo. In seveda prave kmečke roke, brez njih ne gre!

 

5. Zakaj se naj mladi odločajo za poklic kmetovalca?

Poklic kmetovalca je izjemno lep, a hkrati zahteven zaradi sedaj nenehnih vremenskih sprememb. Gre za poklic, ki prinaša zanimive izzive. V tem poklicu morate znati opravljati različne vloge - od tajnika do mehanika, od prodajalca do vremenarja - vse v enem. Menim, da je izredno pommebno, da izkušnje preteklih generacij prenesemo na nove in s tem ohranjamo kulturo in kvaliteto prehranjevanja v našem okolju. Tukaj vidim pozitiven vpliv kmetovanja.

Prihodnost kmetijstva so tudi stare, opuščene kmetije, ki jih lahko obnovimo in jim vdahnemo novo življenje. Kmečki turizem in predelava kmetijskih pridelkov sta potencialni smeri za mlade kmetovalce.

 

6. Kje lahko kupimo vašem pridelke in produkte?

Naše produkte in pridelke lahko kupite vsako soboto na Mestni tržnici v Žalcu, in sicer med od 8. in 11. uro. Dobrodošli ste tudi na naši kmetiji, kjer jih lahko kupite po predhodni najavi.

 

7. Kaj pa vaše dodatne storitve?

Pri nas je možna tudi degustacija za zaključene družbe ter delavnice domače kulinarike.

 

FOTOGRAFIJA: MATIC TREPELJ (IN:SPIRE)

VABILO NA DAN ODPRTIH VRAT

Vabim vas, da se nam pridružite na dnevu odprtih vrat Kmetije Krajnc na naslovu Gotovlje 110, ki bo 23. septembra. Za dodatne informacije spremljajte naša socialna omežja.

FB: Kmetija Krajnc

IG: Kmetija Krajnc

 

FOTOGRAFIJA: MATIC TREPELJ (IN:SPIRE)

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.