Cele kuha

Cele kuha

PREVEČ ZRELE BANANE SO UPORABNE

»Ravno včeraj sem prišla z enotedenskega dopusta in ugotovila, da so v tem času banane, ki sem jih pozabila vzeti s sabo, že čisto rjave. Večina od vas bi pomislila na to, da jih zavržemo, ampak jaz sem ugotovila, da jih lahko enostavno uporabimo in iz njih spečemo božanski bananin kruh. Banane, ki imajo že skoraj popolnoma rjav olupek niso prav nič škodljive; prav nasprotno. So veliko bolj sladke zaradi daljšega procesa dozorevanja, zato se odlično odnesejo prav pri pripravi sladic. In tako smo prijazno okolju porabili nekaj, kar bi drugače zavrgli, prav tako pa prihranili tudi svoj denar in si pripravili zdrav zajtrk, sladico ali malico, saj kruh ostane svež in sočen skoraj cel teden.«

 

Mia

ČOKOLADNI BANANIN KRUH

Bananin kruh je sladica, ki so jo začeli pripravljati v Severni Ameriki okoli leta 1930, ko se je pojavil pecilni prašek, prav tako pa so poskušali porabiti vse, kar so imeli doma - tudi "preveč" zrele banane.

SESTAVINE

150g pirine moke

50g mletih mandljev

30g kakava v prahu nesladkan

2 jušni žlici kokosovega sladkorja

2 čajni žlički pecilnega praška

250g zrele banane

40g razkoščičenih datljev

60g temne čokolade

30g kokosovega olja stopljen

100ml ovsenega mleka

30g mandljevega/arašidovega masla po izbiri

 

*SERVINGS 10 KOSOV

PRIPRAVA

PRIPRAVA 10-15 MIN | PEČEMO 30 MIN | SKUPAJ 40-45 MIN

Ventilacijsko pečico prižgemo na 180 stopinj C ter namastimo pekač s kokosovim oljem. V posodi zmešaj vse suhe sestavine - pirino moko, mlete mandlje, kakav, sladkor, pecilni prašek. Z vilico dobro pretlači banano ter jo zmešaj s kokosovim oljem ter mlekom. Nato zmešamo vse skupaj ter dodamo na koščke narezane datlje ter čokolado. Vlijemo v pekač ter po vrhu razmažemo nekaj mandljevega masla. Pečemo 30 min, počakamo, da se ohladi in samo še uživamo.

MIA

Mia Radišek, dijakinja Gimanzije Celje – Center, je slovenska mlada ustvarjalka novih kuharskih receptov za zdrave jedi. Je avtorica kuharske knjige Preprosto dobra hrana. Že od malega po mamini zaslugi vsak dan uživa zdrave obroke, ki so ji čez čas prirasli k srcu. Zdrava hrana ji pomeni skrb za telo, dobro počutje in ohranjanje povezanosti z naravo ter telesom.

Pri 14 letih je začela preučevati zdravo prehrano in iz sestavin ustvarjati nove kuharske recepte za zdrave jedi, kar je kmalu postala njena velika strast, ki jo jo želela deliti z drugimi, je zato ustanovila na spletnem družabnem omrežju Instagram profil @mia_kuha_zdravo, kjer redno objavlja nove preproste recepte.

Kot srednješolki ji je pomembno, da začnejo vrstniki drugače gledati na zdravo prehrano, da spoznajo, da zdrava hrana ne pomeni odrekanja našim najljubšim jedem, stroge diete in prehranjevanja le s sadjem ter z zelenjavo. Pomembno je, da vemo, kako izločiti nezdrave sestavine in jih zamenjati z bolj zdravimi ter hranljivimi, kar ob pravem izboru sestavin večinoma niti ne vpliva na okus.

Njeni recepti so zelo preprosti, zato boste po njih radi posegali vegani in tudi manj strogi vegetarijanci ter ostali ljubitelji okusne hrane. Primerni so za vse, ki se prvič srečujete z zdravo hrano in želite izboljšati svoj način življenja ali pa si prizadevate ohraniti zdrav način prehranjevanja ter ustrezen življenjski slog.

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.