Cele kuha

Cele-kuha-delavnica-razpored/wasa-crispbread-0P-cY9tUNnY-unsplash

Stari Pisker: Wagyu burger #prazničnedobrote

Stari Pisker - Iztok Žilnik

Raj za ljubitelje mesnih jedi z žara, kjer izstopajo zorjeni steaki, nabodala, burgerji, spare ribsi in hot dog-i. V glasovanju za najboljše slovenske restavracije, »The Slovenia Restaurant Awards 2020«, je Stari pisker osvojil nagrado Vox populi – glas ljudstva.

 

Wagyu burger

Burger poln okusnih sestavin za popolno zabavo s prijatelji.

 

SESTAVINE:

500 g  gladke moke

40 g masla

15 g soli

15 g sladkorja

0,3 l mleka

42 g svežega kvasa

1 jajce

0,5 kg šampinjonov

3 stroki česna

1 šopek peteršilja

0,05 l sladke smetane

tartufovo olje

100 g špinače

50 g masla

0,5 l goveje juhe

0,5 l merlota

0,05 l balzamičnega kisa

4 kom gosjih jeter

1 črni tartuf

2 kom rdeče čebule

0,1 l vode

0,1 l vinskega kisa

1 žlička sladkorja

1 žlička soli

4x200 g polpet govedine Wagyu

gorčica

pomfrit iz sladkega krompirja

 

POSTOPEK

Vinska omaka

Balzamični kis zreduciramo, da postane sirupast. Zalijemo z merlotom in pokuhamo do polovice. Zalijemo z govejo juho in ponovno pokuhamo na pol. Solimo in popramo po okusu ter zgostimo s prežganjem.

Okisana čebula

Z mandolino narežemo čebulo na 3 mm rezine. Vodo, kis, sladkor in sol zavremo. Čebulo napolnimo v kozarec za vlaganje, prelijemo s tekočino in pustimo stati en dan.

Domača bombeta

Najprej naredimo kvasec, tako da v tri žlice mleka zmešamo tri žlice moke, sladkor in kvas ter pustimo stati 20 min, da se kvas aktivira. Maslo raztopimo. Vse sestavine damo v kuhinjski robot, dodamo še kvasec in s kavljem gnetemo 5 min. Pokrijemo in vzhajamo toliko časa, da se testo podvoji (približno 60 min). Nato damo testo na pomokano površino, oblikujemo 110 g bombete, jih položimo v pekač in ponovno vzhajamo do dvojne velikosti. Pečemo na 180 stopinj približno 20 minut.

Gobova krema

Na maslu rahlo prepražimo česen in dodamo tanko narezane šampinjone ter nasekljan peteršilj. Ko gobe spustijo vodo in ta povre, dodamo smetano ter pokuhamo. Zmiksamo s paličnim mešalnikom in začinimo s soljo, poprom ter par kapljicami tartufovega olja.

 

Sotirana špinača

Na maslu rahlo prepražimo česen in dodamo oprano špinačo. Dušimo dokler ne oveni in začinimo s soljo ter muškatnim oreščkom. Damo na cedilo in pred serviranjem zmešamo s tremi žlicami vroče vinske omake.

Sestavljanje burgerjev

V ponvi ali na žaru spečemo polpete na želeno stopnjo. Solimo s solnim cvetom šele takrat, ko jih obrnemo. V srednje vroči ponvi z obeh strani opečemo gosja jetra dokler ne porjavijo. Popečemo tudi bombete.

Burger zložimo tako, da na spodnji del bombete postavimo sotirano špinačo, ki smo jo zmešali z vinsko omako. Na polpeto namažemo gobovo kremo, na njo položimo pečena gosja jetra, nariban črni tartuf in okisano čebulo. Zalijemo še z eno žlico vinske omake. Zgornji del bombete namažemo z gorčico in previdno sestavimo burger. Postrežemo s pomfrijem iz sladkega krompirja.

Chef Iztok Žilnik

 

https://www.stari-pisker.com/

 

Prevzemite svojo BREZPLAČNO kulinarično knjižico na recepciji Tehnoparka Celje.

POHITITE, ŠTEVILO KNJIŽIC JE OMEJENO❗ : PRIJAVA

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Tehno park Celje, javni zavod za spodbujanje znanosti, tehnologije in inovativnosti