Kulinarično bloganje z Mio

Kulinarično bloganje z Mio

Čokoladni piškoti

»Piškoti so ena izmed mojih najljubših sladic. Najraje sem imela babičine čokoladne piškotke, ki so bili vedno tako nežno hrustljavi, puhasti ter polnega okusa. Pomembno mi je, da hrane, ki jo imamo radi ne izločimo iz svojega jedilnika samo zato, ker naj bi bilo to nezdravo. Dobila sem idejo in se potrudila, da bi poustvarila te božanske babičine piškote in jih naredila na bolj zdrav način. Po nekaj poskusih je le uspelo. Tekstura je skoraj enaka, tudi po okusu so si podobni, vendar so ti moji takšni, da jih lahko poješ čisto brez slabe vesti. Namesto živalskega masla sem uporabila mandljevo maslo, ti pa lahko uporabiš katerokoli drugo maslo oreščkov, kokosovo ali olivno olje. Namesto trsnega sladkorja sem uporabila kokosov sladkor, ki je veliko bolj zdrav, nekaj moke pa sem nadomestila z beljakovinami v prahu, ki naredijo te piškote veliko bolj hranljive. Če želiš piškote narediti veganske lahko namesto jajca uporabiš laneno jajce - zmešaš 1 žlico mletih lanenih semen s 3 žlicami vrele vode.«

 

Mia

Sestavine

1 jajce

120g arašidovega/mandljevega masla

50g kokosovega sladkorja

40g poljubnih beljakovin v prahu (jaz sem uporabila veganske z okusom vanilje)

25g pirine polnozrnate moke

1/2 čajne žličke pecilnega praška

čokoladne kapljice najmanj 70% kakava

PRIPRAVA

ZA 15 PIŠKOTOV | PRIPRAVA 10 MIN | PEKA 8 MIN |

Pečico segrejemo na 180 stopinj C. V posodi z metlico dobro premešamo jajce, arašidovo ali mandljevo maslo ter kokosov sladkor. V ločeni posodi zmešamo beljakovine v prahu, moko ter pecilni prašek, nato pa sestavine iz obeh posod zgnetemo v testo. Oblikujemo piškote v obliko po želji ter dodamo nekaj čokoladnih kapljic. Piškote položimo na papir za peko ter jih pečemo v pečici 8 min. Masa je primerna tudi uporabo modelčkov, zato je lahko ta recept primeren tudi za praznično peko piškotov.

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.