Kunigundski ravioli

Na hribčku nad Celjem v naselju Šentjungert, enem izmed zaselkov Šmarnega v Rožni dolini, stoji Posest Kunigunda, kjer smo v namen ohranjanja Šmartinske dediščine ustvarili prav poseben raviol, inspiracijo zanj pa sem našel v knjigi tradicionalnih receptov tega okoliša. Gre za edinstven raviol, kjer je polnilo narejeno iz krapa, značilne jezerske ribe, ki se nahaja v Šmartinskem jezeru. Da pa smo raviolu dodali unikaten videz, smo s 3D tiskalnikom natisnili šablono, s pomočjo katere na testeni imitiramo luske krapa, kar naredi raviol še bolj izjemnega.

Alen Rupnik

 

Recept

Priprava testenin (2 osebi – 4 ravioli):

  • 300 g Pasta D'Oro® moke tipa ''00'' ali namenske mehke moke za testenine
  • 170 g Svežih jajc (3 normalno velika)
  • Ščepec soli

Polnilo za raviole:

  • 200 g Ricotte ali pasirane domače skute
  • 200 g fileja krapa (ali bele postrvi, saj vemo, da je krapa težko dobiti)
  • Pol žličke česna v prahu
  • Vejica peteršilja
  • Sol in Poper

Omaka:

  • 60 g masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • Žlička nastrgane limonine lupinice
  • Vejica peteršilja
  • Strok česna
  • Grobo mleti poper
  • Sol

 

POSTOPEK

Priprava polnila:

Priprava krapa je kar dolgotrajna. Da izgubi vonj in okus po mulju in mivki, ga namakamo v hladni slani vodi tri do štiri ure, nato pa ga dobro speremo v tekoči vodi in ga s papirnatimi brisačami osušimo. Fileju odstranimo kožo in kosti, ter ga nato narežemo na manjše kocke, te posolimo, popopramo, dodamo žličko česna v prahu, peteršilj in jih zalijemo z oljčnim oljem, da naredimo marinado. Koščke krapa v marinadi pokrijemo in damo čez noč v hladilnik. V primeru uporabe bele postrvi, fileju odstranimo kožo in kosti, file narežemo na kocke, ki jih uporabimo takoj, brez marinade. Da pripravimo polnilo damo v električni sesekljalnik ribo (mariniranega krapa odcedimo, torej brez olja, postrv uporabimo svežo takoj), ricotto, česen v prahu, sesekljane lističe peteršilja ter sol in poper. Vse sesekljamo, da dobimo kar gladko zmes, katero bomo lahko s pipetirno vrečko nanašali na testenine.

Priprava Testenin:

Moko presejemo v veliko posodo ali na leseno podlago ter naredimo jamico v obliki vodnjaka. Vmešana jajca vlijemo v sredino vodnjaka in pričnemo z vilico primešavati rob moke, malo po malo, hkrati pa pazimo, da ne podremo stene vodnjaka. Ko vmešamo celotno količino jajc in dobimo strukturo podobno kosmičem pričnemo z gnetenjem zmesi, da oblikujemo gladko testo. Z dlanjo potiskamo maso stran od sebe in nato raztegnjeno testo prepogibamo nazaj ter po vsakem prepogibu zavrtimo testo za 90 stopinj. Testo mesimo med 8 in 10 minut oz. dokler ne dobimo gladko in elastično testo. Testo ovijemo v prozorno folijo za živila in pustimo počivati 30 min. Počito testo režemo po kosih, katere bomo razvaljali, preostanek testa pustimo zavitega, da se le ta ne izsuši. Razvaljane ali oblikovane testenine lahko posujemo s semola moko, da se ne sprimejo. Ravne liste razvaljanih testenin položimo na leseno desko in obrežemo konce, da dobimo pravokotnik. Polnilo za raviole damo v pipetirno vrečko za lažje nanašanje, lahko pa to naredimo tudi z žličko. Po sredini pravokotnika nanašamo v ravni črti polnilo od enega roba pravokotnika do drugega po daljši stranici, začnemo 1 cm stran od roba pravokotnika in končamo 1 cm pred koncem roba. Ko nanesemo polnilo po celi dolžini testa, omočimo robove z hladno vodo, ki bo služila kot lepilo. Nato testo prepognemo po polovici in zapremo daljši rob. Z nožem ali rezalnim valjčkom odrežemo nekaj milimetrov dolgega roba. S prsti začnemo potiskati zrak iz polnila, in ščipamo testenine okoli polnila in se premikamo po dolžini, dokler ne priščipnemo celotnega polnila. Nato obrežemo robove, da dobimo popolnoma ravne stranice. Nato raviol začnemo zvijati iz ene strani v obliko polžka. Raviol postavimo pokonci, tako da je polnilo na spodnji strani, kot da raviol 'sedi' na strani polnila. To ponavljamo, da porabimo vso testo. Raviole odlagamo na pomokano površino. Raviole skuhamo v osoljeni vreli vodi, čas kuhanja je 3 – 4 minute. V veliki ponvi na srednje visokem ognju na oljčnem olju prepražimo na polovico prerezane češnjeve paradižnike. Ko so ti prepraženi, dodamo maslo, poper, dodamo limonin ekstrakt in limonino lupinico. Ko je maslo že rahlo porjavelo dodamo 3 – 4 žlice vode v kateri so se kuhale testenine, da nastane emulzija. V ponev dodamo raviole in jih previdno mešamo s krožnim gibom ponve, da se prekrijejo z omako. Dodamo česen v prahu, sesekljan peteršilj in po potrebi še sol. Testenine odstavimo iz ognja, počakamo minuto in nato po želji posujemo s parmezanom ter še enkrat pomešamo, da nastane svilena glazura. Tukaj moram opomniti, da ribjim testeninam običajno ne dodajamo parmezana, saj lahko ta zasenči okus ribe. Raviol serviramo na sredino krožnika, ter ga polijemo z omako in češnjevimi paradižniki.

Alen Rupnik

Kemijski inženir, ki svoje strokovno znanje uporablja v kuhinji. V Tehnoparku Celje izvaja delavnice Molekularne gastronomije in sodeluje pri delavnici Skrivnostna večerja.

 

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.