ZAKLJUČENO! Moj dan z manj embalaže! NAGRADNI NATEČAJ

ZAKLJUČENO! Moj dan z manj embalaže! NAGRADNI NATEČAJ

OŠ DRAGA KOBALA MARIBOR; 2. A

Skupinska prijava
Avtor:
2. A, OŠ Draga Kobala Maribor
Kategorija: 7–15 let
Število doseženih točk: 30/30
Mentor: Renata Časar

Vrtec Manka Golarja, Gornja Radgona

Skupinska prijava
Avtor:
Vrtec Manka Golarja, Gornja Radgona, oddelek 4–5 let

Kategorija: do 6 let
Število zbranih točk: 30/30
Mentor: Tina Obrulj, Natalija Zupančič, Sara Fujs


OŠ Frana Kranjca, Celje

Skupinska prijava
Avtor:
Manca Š., Nik P., Zoja S., Jaka F., 2. A; OŠ Frana Kranjca, Celje
Kategorija: 7–15 let
Število doseženih točk: 29/30
Mentorji: Barbara Petan

Skupinsko delo (1/3) Pripoved

Skupinsko delo (2/3) Pesem

Skupinsko delo (3/3) Strip

Ana C.; OŠ Bogojina

Individualna prijava
Avtor:
Ana C., 7. a, OŠ Bogojina
Kategorija: 7–15 let
Število doseženih točk: 30/30
Mentor: Marjetka Erdelji

MOJ DAN Z MANJ EMBALAŽE

Danes vas popeljem v svoj dan brez embalaže.

Začnimo kar z zgodnjim sončnim jutrom. Zjutraj se zbudim in se počasi odpravim v kuhinjo. Tam si pripravim zajtrk. Danes bom jedla svež, doma v krušni peči pečen kruh z jagodno marmelado in maslom, ki nam ga je dala babica. Poleg pijem zeleni čaj z mlekom. Od mleka je ostala samo še plastenka, v katero pri nas doma damo ostalo odvečno plastiko in iz tega nastane plastična opekica. Iz plastične opekice delamo okvirje za rože, jagodičevje …

Hitro se umijem, oblečem in že me mama prosi, da grem na tržnico. Pripnem čelado in se usedem na kolo, ker boljše vpliva na okolje kot moj skuter. Na tržnici nakupim sadje, zelenjavo in moko. Vse dam v platneno vrečko, kajti boljša je od plastične.

Za kosilo smo imeli lokalno solato in krompir s tržnice ter goveje zrezke, ki nam jih je dal sosed dal, saj ima od krave. Po kosilu sem šla naredit 3D umetnino iz razbite marmelade. VIDETI JE DOBRO! Na hitro še ovijem zvezke za šolo (ene stvari pač pozabim), in sicer s starim koledarjem, ker je po videzu lepše in je bolj EKO od plastike.

Ob treh popoldne se dobimo s prijateljicami v gozdu, kjer bomo posadile dve drevesci in tri mačehe. Nato se bomo s kolesi odpeljale nakupovat v ˝trift store.˝ To je trgovina, v katero ti prineseš oblačila, ki jih več ne nosiš, in kupiš oblačila, ki so jih prinesli drugi. Tako zmanjšamo odpadna oblačila in še zanimivo je! Proti večeru še hitro grem na sprehod z mojo psičko. Vedno s sabo vzamem BIO razgradljivo vrečko, v katero poberem smeti, ki jih najdem ob poti. Ponavadi najdem celo vrečo.

Na sprehodu sem razmišljala, da bi lahko obstajali avtomobili na pogon vodika, a potem sem ugotovila, da to ne bi bila dobra zamisel, kajti vodik je zelo vnetljiv. Nato sem pomislila na vodo, a potem bi bilo slabo vreme … Kaj pa na ogljikov dioksid? Ko bi avto ogljikov dioksid porabil, bi ga spremenil v kisik. Pustimo to za kdaj drugič. Zvečer sem si še s sestrami ogledala SLOVENIJA IMA TALENT. Če si ogledamo skupaj, porabimo manj energije, kot če bi si jo vsaka ogledala sama in še bolj je zanimivo. Najbolj mi je bil všeč robotek in tudi smetnjaki so bili zabavni.

Ta dan z manj embalaže me je naučil, da embalaže sploh ne rabim toliko. Če jo že, jo lahko pametno porabim. Zdel se mi je tudi zanimiv, zabaven in poučen in me je spodbudil k razmišljanju o tem, kako lahko vsak izmed nas prispeva k zmanjšanju odpadkov. Zemljo bi hitro polepšali.

Upam da vas je moj dan navdihnil, da razmislite o svoji lastni porabi in kako jo zmanjšati. Hvala, ker se boste pridružili mojemu prizadevanju za manj embalaže. Upam, da se boste tudi sami odločili za korake k bolj trajnostnemu načinu življenja.

EMA U., OŠ BOGINJA

Individualna prijava
Avtor:
Ema U., 8. A, OŠ Boginja
Kategorija: 7–15 let
Število doseženih točk: 30/30
Mentor: Marjetka Erdelji


MOJ DAN Z MANJ EMBALAŽE

Tako kot vsako jutro dan začnem z obiskom kopalnice. Na umivalniku zagledam svojo zobno ščetko, ki je v zadnjem letu lesena, ker z družino spoštujemo zemljo in vsa živa bitja se po svojih najboljših trudimo, da ne ustvarjamo nepotrebnih odpadkov. Odkar pomnim, moja družina ločuje odpadke. Trudimo se uporabljati čim več izdelkov iz naravnih materialov. Kupujemo stvari za večkratno uporabo.

Vesela sem, kadar lahko sodelujem pri izbiri mila, saj vsebina iz embalaže, ki jo kupujeta starša, zadošča za večkratno polnjenje dozirne posode za milo, kar je včasih mogoče tudi rahlo nadležno, če ti vonj mila ni všeč. Ker vsak član naše družine uporablja drugačno zobno pasto, sem že razmišljala o tem, ali morda obstaja tudi družinska dozirna posoda za zobno pasto, ki bi si jo potem lahko vsak član družine napolnil s svojo vrsto zobne paste. S tem bi se zmanjšala embalaža.

Hvaležna sem babici, ki nam je podarila lesene glavnike, saj to pomeni, da tudi ona razmišlja trajnostno. V kuhinji me pričaka čaj iz domačih zelišč, ki smo jih nabrali sami in posušili. Spravljena v kozarcih razveseljujejo skozi celo leto.

Za v šolo si vsako jutro s sestro pred odhodom v šolo napolniva bidon z vodo iz pipe. S sestro si v šolo radi vzameva kak sadni prigrizek, ki ga dava v škatlo za malico. V šoli nas spodbujajo k trajnostnemu razmišljanju tudi tako, da učenci zbiramo zamaške, uporabljamo bidone… Tako kot doma tudi v šoli ločujemo odpadke.

Vesela sem, da so papirnate slamice zamenjale plastične. Doma se v moji družini vsi člani trudimo, da uporabljamo čim manj embalaže, ki jo je potrebno po uporabi zavreči.

V trgovini kupujemo postreženo meso in ne tistega pakiranega v plastiko. Če kupimo pijačo v plastenki, vzamemo največkrat tisto v večji embalaži. Stvari, ki jih nabavimo v trgovini, prinesemo domov v vrečkah iz blaga oziroma v takšnih za večkratno uporabo. Doma shranjujemo nakupljeno blago v steklenih kozarcih.

Vesela sem, da tudi moja občina organizira dogodke brez plastike za enkratno uporabo in nas občane s tem spodbuja k ločevanju odpadkov na način, da vsakemu gospodinjstvu vsako leto podari vreče za zbiranje teh odpadkov in zagotavlja brezplačen odvoz teh odpadkov.

Želim si čisto okolje in da bi čim več ljudi delovalo tako, da bi ohranjali varno in čisto okolje.

 

JOŽICA S.; ZAGORJE

Individualna prijava
Avtor:
Jožica S., Zagorje
Kategorija: od 16 let naprej
Število doseženih točk: 19/30MOJ DAN Z MANJ EMBALAŽE

Večkrat nas mediji obveščajo o velikih, celo ogromnih količinah odpadne embalaže, ki že ogroža naše bivanje. Večina izdelkov, ki jih kupimo za vsakdanjo uporabo, je pakirana v nepovratni embalaži - na to smo se navadili in tako jo je iz dneva v dan več.

Spominjam se svojega otroštva, ko so naše mame šle v trgovino enkrat na mesec in nakupile tisto, kar smo rabili. Zdaj pa gremo v trgovino vsak dan, včasih tudi večkrat na dan.

In kako lahko tudi jaz prispevam k zmanjšanju onesnaževanja? Po nakupih se odpravim enkrat na teden in nakupim tisto, kar sem si med tednom napisala na seznam. Ta seznam je navadno kar dolg, nakupljene stvari pa odnesem domov zato v košari in pa raznih reklamnih vrečkah iz blaga, ki jih s sabo prinesem od doma. Za sadje in zelenjavo uporabljam vrečke, ki sem jih sešila iz starih zaves. Seveda nekatere izdelke, kot so čistila in razne konzerve, pač kupim v embalaži, ki je edina na razpolago v trgovini. Sicer pa doma pripravim sokove, marmelade in vložene vrtnine v steklenice in steklene kozarce za večkratno uporabo. Tudi pecivo spečem doma in ga shranim v pločevinaste škatle, v plastičnih škatlah za večkratno uporabo pa shranjujem jedi v zamrzovalniku.

Vem da moj prispevek k zmanjševanju odpadkov ni velik, nekaj pa le je.

Lep pozdrav,

Jožica Sotenšek
Zagorje, oktober 2023

 

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.